
Hazımsızlığa Ne İyi Gelir ?
Sağlık satlas Ağustos 24, 2020Hazımsızlığın tıp dilinde ki adı Dispepsi’dir. Hazımsızlık sorunu kişide ara sıra olabildiği gibi günlük de olabilir.
Dispepsi, karnın üst-orta bölümünde iki kaburga yayı arasında kalan kısımda, yani mideye uyan bölgede genellikle yemekle ilişkili olan tekrar edici ve ısrarcı rahatsızlık hissi olarak tanımlanır. Dispepsi altta yatan hastalığa bağlı olabilse de çoğunluğunda (%60-75) altta yatan neden tespit edilemeyebilir.
Hazımsızlık (Dispepsi) Belirtileri
Hazımsızlık (Dispepsi) belirtileri hastadan hastaya değişse de genel olarak görülen belirtiler şunlardır; ağrı, gerginlik, dolgunluk, aşırı tokluk hissi, erken doyma, geğirti, bulantı ve iştahsızlık.
Hazımsızlık (Dispepsi) Nedenleri
Stresli yaşam
Sigara içmek
kullanılan bazı ilaçlar
Çok hızlı veya çok fazla yemek yemek
Kafein içeren içecekler ve alkolün fazla tüketimi
Yağlı ve baharatlı besinlerin tüketilmesi
Çikolata ve soda gibi besinlerin aşırı tüketimi
Safra kesesi taşları
Hiatal herni (mide fıtığı)
Obezite
Peptik ülser
Antibiyotikler ve steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların (NSAİİ) kullanımı
Mide kanseri
Hazımsızlık (Dispepsi) Tanı Ve Tedavisi
Hazımsızlık belirtilerini 2 hafta veya daha uzun süredir yaşamasına rağmen herhangi bir rahatlama olmayan ya da ağır şiddette hazımsızlık şikayeti bulunan hastalar vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçmelidir. Muayene esnasında öncelikli olarak hastanın detaylı tıbbi öyküsü alınır. Hastanın fiziksel muayene ile boğaz, karın ve göğüs bölgeleri kontrol edilir. Altta yatan herhangi bir hastalıktan şüphelenilmesi durumunda hekim tarafından kan testleri, gastrointestinal sistemin görüntülmesini sağlayan endoskopi işlemi, biyopsi, H. Pylori adlı bakterinin varlığını araştırmaya yönelik tanı testleri, abdominal ultrason, röntgen, karın bölgesinin bilgisayarlı tomografisi (BT) ve karaciğer fonksiyon testleri gibi bazı tanı testleri istenecektir. Bu gibi tanı testlerinin sonuçları hekim tarafından değerlendirildikten sonra hastalığın kesin teşhisi konulabilir ve tedavi süreci başlatılabilir.